Beröring

Kärlekens fem språk

2012-08-25 22:39 #0 av: Kalendula

Många av oss... vet hur man analyserar ett problem för att finna en lösning. Vi glömmer att äktenskapet är en relation och inte ett projekt som ska slutföras eller ett problem som ska lösas.

Kan man använda sig av kärlekens språk utanför äktenskapet? Ja, det kan man. Man kan använda det i alla relationer: till sina barn, sin sambo, farmor, syskon, bästa kompis, föräldrar, etc.

Kärlekens fem språk är: Ord som bekräftar, Tid tillsammans, Gåvor, Tjänster, Fysisk beröring. Något av dessa fem får dig att känna dig mer älskad än om du blir bekräftad av ditt sekundära kärleksspråk.

Utdrar ur Kärlekens fem språk av Gary Chapman

Vi måste vilja lära oss vår partners kärleksspråk om vi ska bli bra på att ge kärlek.

I varje människa finns nedlagt en längtan efter intimitet, att vara älskad av någon annan. Äktenskapet är tänkt att möta detta behov.

Våra drömmar före äktenskapet handlar om äktenskaplig lycka... Det är svårt att tro något annat när man är förälskad.

Förälskelsen fokuserar varken på den egna eller den andres utveckling som person. Den ger oss bara en känsla av att ha landat.

Förnuftig kärlek, given av fri vilja... är det slags kärlek de vise kallat os till.

Kärlekens syfte är  inte att få något som man vill ha, utan att göra något för den andres bästa. Det är nämligen så, att när vi tar emot bekräftande ord så är sannolikheten stor att vi gör någonting tillbaka.

Uppmuntran kräver empati och förmåga att se världen ur din patners synvinkel. Först måste vi lära os vad som är viktigt för vår partner.

Om vi ska utveckla ett nära, intimt förhållande är det viktigt att vi känner varandras längtan. Om vi vill älska varandra, måste vi veta vad den andre vill ha.

Det viktiga med tid tillsammans är själva gemenskapen. Jag menar inte att bara vara i varandras närhet... Gemenskap handlar om fokuserad uppmärksamhet.

Många av oss... vet hur man analyserar ett problem för att finna en lösning. Vi glömmer att äktenskapet är en relation och inte ett projekt som ska slutföras eller ett problem som ska lösas.

Om du behöver lära dig att samtala på ett meningsfullt sätt, börja då med att bli varse de känslor du har när du är borta från hemmet.

Det är utifrån tankar och känslor som vi fattar beslut. När bilen bakom dig låg alltför nära kände du dig arg och tänkte kanske: Lägg av. Kör förbi då. Om jag var säker på att inte åka fast skulle jag trampa gasen i botten och sticka iväg. Jag skulle trycka bromsen i botten och låta försäkringen betala en ny bil. Kanske bäst att köra av vägen och släppa förbi honom.

Ett sätt att lära sig nya mönster är att hitta en stund varje dag när ni båda får berätta om tre saker som hänt under dagen och vilka känslor de framkallade.S

En god sidoeffekt av meningsfulla aktiviteter är att de ger en massa goda minnen att samtala om under kommande år.

Om din partners främsta kärleksspråk är att få gåvor, så kan du lära dig att bli en bra gåvogivare. Det är faktiskt ett av det lättaste kärleksspråken.

Fysisk närvaro i krissituationer är den största gåva du kan ge om din partners främsta kärleksspråk är att ta emot gåvor.

Önskningar öppnar för möjligheten att ge kärlek, men krav kväver den.

Det vi gör för varandra före äktenskapet är ingen garanti för vad vi kommer att göra efter.

På grund av sociala förändringar i samhället under de senaste tretion åren, finns det inte längre några typiska mans- eller kvinnoroller.

Fysisk beröring kan skapa eller förstöra en relation. Den kan kommunicera hat eller kärlek.

Om din frus viktigaste kärleksspråk är fysisk beröring, så är det viktigt för henne att du håller om henne när hon gråter.

De flesta sexuella problem i ett äktenskap har lite att göra med teknik, men desto mer med att möta känslomässiga behov.

Ta dig tid och skriv ner det du tror är ditt primära kärleksspråk. Ragordna därefter de andra fyra språken i den ordning som tilltalar dig.

Att möta min partners behov att känna si älskad är ett val jag måste göra varje dag. Om jag känner till hennes primära kärleksspråk och väljer att tala det, så kommer hennes djupaste känslomässiga behov att bli tillfredställt och hon kommer att känna sig trygg genom min kärlek.

När ett beteende inte faller sig naturligt för dig, är själva ansträngningen ytterligare ett bevis på kärlek.

...om någon älskar mig så måste jag betyda något.

Men till er som vill lyssna säger jag: älska era fiender och gör gott mot dem som hatar er. Välsigna dem som förbannar er och be för dem som skymar er... Så som ni vill att människor skall göra mot er, så skall ni göra mot dem. Skall ni ha tack för att ni älskar dem som älskar er? Också syndare älskar dem som visar dem kärlek.

Ge, så ska ni få. Ett gott mått, packat, skakat och rågat ska ni få för er mantel. Med det mått som ni mäter med skall det mätas upp för er.

När den känslomässiga tanken nästan är tom... har vi inga kärleksfulla känslor för vår partner längre. Allt vi känner är tomhet och smärta.

Om du säger att du har känslor som du inte har så är det hyckleri... Men om du gör en kärlekshandling för den andres skull och glädje, så handlar det om ett val.

Kanske behöver även du ett mirakel i ditt äktenskap. Varför inte pröva att experimentera?

Uppskattar att bli tilltalad "Kalendula" när man svarar mig på inlägg.

"If you kill all my demons, maybe all my angels will die to. If you kill all my angels, my demons will survive"

Anmäl
2012-08-25 23:17 #1 av: PiganX

"Ett sätt att lära sig nya mönster är att hitta en stund varje dag när ni båda får berätta om tre saker som hänt under dagen och vilka känslor de framkallade."

Jag gillade hela artikeln, men det där är en idé jag ska ta med mig, till mig själv iallafall! Glad

Anmäl
2012-08-25 23:31 #2 av: Kalendula

Då skulle jag tro att ditt primära kärleksspråk är tid tillsammans.

Men herreguddå, jag har glömt att skriva det viktigaste i artikel. Ja, sån är jag.

Den går att låna på biblioteket med, men jag föredrog att köpa den. Mitt första ex försvann. Mitt andra kom aldrig tillbaka. Sist köpte jag 3 böcker, o två har fortfarande inte hittat hem igen.

Så, det sista exemplaret vågar jag inte ens låna ut. För då har jag ingen kvar.

Det finns en del frikyrkor som delar ut den med. Typ smyrna kyrkan. Det var där jag fick mitt första ex, som jag lånade ut.

Jag gillar den, för den fick mig att få en tankeställare om att faktiskt ta reda på vad människor känner sig känslomässigt bekräftade av.

Själv är jag fysisk beröring. Jag vill gärna att någon håller om mig när jag är ldsen, en klapp på kinden i förbigående, Eller en smekning på huvudet. Eller bara liggabredvid o hålla om utan att säga någonting.

Mitt sekundära kärleksspråk är tjänster, jag fullkomligt älskar när man tar med sig soporna till soprummet. Eller hjälper mig med tunga saker som jag inte fixar själv

Det tredje är tid tillsammans, att hitta på något roligt tillsammans med någon. Å det kan vara att åka ut o fiks, en resa till öland o fika o åka hem igen, en tur till treriksröset o plocka en blomma. Eller till Ystad o plocka en sten.

Allt det får mig att känna mig älskad o att jag faktiskt betyder något.

Men, jag har inte fått uppleva det så mycket. Så inuti är jag trasig. Men jag går ändå. För en dag får jag med vad jag är i behov av.

Lite substitut kan jag få utav en av mina katter som älskar att klättra upp på min framsida o stryka sig hårt mot min haka. Då suger jag i mig, så att jag i allfall överlever inuti med lite kopiaklister. Det håller inte så bra o inte så länge. Bara till kissen kommer o stryker sig mot min haka igen.

 

Uppskattar att bli tilltalad "Kalendula" när man svarar mig på inlägg.

"If you kill all my demons, maybe all my angels will die to. If you kill all my angels, my demons will survive"

Anmäl
2012-08-26 01:51 #3 av: PiganX

Djur är underbara, jag känner mig ofta ganska osynlig och ouppmärksammad, men det är så skönt med Leo (min hund) att han inte ens behöver säga ett enda ord för att jag ska veta att han uppskattar mig, och tycker om mig för den jag är. Även nu när min näsa är helt röd och jag ligger och snorar, till och med då kommer han och ger mig världens blötpuss rakt över ansiktet, och somnar tätt intill. Åh, vad jag älskar den hunden alltså.. Djur är såå fina!

Men din artikel var iallafall väldigt läsvärd, den gav mig en liten tankeställare.

Anmäl
2012-08-26 05:09 #4 av: Kalendula

Tack underbara felicia Skrattande

Uppskattar att bli tilltalad "Kalendula" när man svarar mig på inlägg.

"If you kill all my demons, maybe all my angels will die to. If you kill all my angels, my demons will survive"

Anmäl
2012-08-27 16:09 #5 av: FruJag

Tänkvärt! Ska läsa fler gånger. Och mer noga vid datorn. Inte så lätt alltid via telefon.
Tack.

Ocensurerat, ärligt och precis som det är.  FruJag.blogg.se

Anmäl
2015-06-28 15:57 #6 av: Zepp

"Vi glömmer att äktenskapet är en relation och inte ett projekt som ska slutföras eller ett problem som ska lösas."

Mnjae.. äktenskap.. eller för övrigt andra längre förhållanden är relationer baserade på emotioner, samt ett gemensamt projekt och problem som tarvar sina lösningar/kompromisser under förhållandets gång!

Vissa äktenskap/förhållanden är och förblir olyckliga för ena eller bägge parterna och bör avslutas i tid.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.