2010-08-22 16:49 #0 av: Kalendula

En väldigt fin artikel som jag tyvärr inte kan länka till för jag vet inte var jag hittade den från första början. "Den som ständigt får uppleva beröringens gåva blir fri från rädsla, frisk till kropp och själ och frimodig i sin livsattityd Se mig, hör mig, berör mig, älska mig" (Beijbom,1996).

 

"Den som ständigt får uppleva beröringens gåva blir fri från rädsla, frisk till kropp och själ och frimodig i sin livsattityd Se mig, hör mig, berör mig, älska mig" (Beijbom,1996).

Genom hudens känslighet lär vi oss redan som nyfödda, hur omgivningen fungerar, vilken form och kvalitet saker och ting har. Det är välkänt att beröring av huden har stor betydelse både för barns motoriska och känslomässiga utveckling.

Frorskare världen över har fösökt få svar på frågan hur viktig beröringen kan vara, och har då bl.a. studerat hur däggdjur slickar sina nyfödda ungar. Då har man funnit att det inte alls handlade om att slicka dem rena, som man först trodde, utan om att stimulera och utveckla nervsystem, organ och beteenden. Slickandet (beröringen) sätter igång en rad reaktioner som för de flesta ungar faktiskt är nödvändiga om de ska överleva.

En normal utveckling förutsätter hudkontakt. Spädbarn som ingen rör vid riskerar att dö. Den s.k. kängurumetoden, som innebär att för tidigt födda barn bärs tätt intill mammans eller pappans kropp, främjar deras hälsotillstånd dramatiskt. Det räcker alltså inte med mattillförsel och värme i en kuvös

Den fysiska närheten till andra människor gör dig tryggare och friskare, den håller liv i relationer.

Vuxna kan överleva utan mänsklig närhet, men barn som inte får någon fysisk beröring kan dö. De tynar bort.

Någon lägger en hand på din arm, kramar om dig eller masserar din spända nacke - och vips känns livet lite lättare. Du blir lugn, känner dig kanske som en lyckligare människa. Kroppen jublar.

Att fysisk beröring gör oss gott och får oss att slappna av vet vi av erfarenhet. Förklaringen, eller åtminstone en del av den, stavas oxytocin.

Oxytocin är ett hormon och en signalsubstans som sätter fart i kroppen vid vänlig, fysisk beröring. Det styr en rad livsviktiga funktioner och är därmed avgörande för vår överlevnad.

Beröring är livsviktig. För de flesta är den så självklar att vi märker vad den gör först om vi blir utan.

Det lindrar smärta, skyndar på läkningen av sår och skador, sänker blodtrycket och halterna av stresshormoner. Vi blir mer lugna, sociala och nyfikna på vår omgivning. Verkningarna är inte bara tillfälliga, utan dröjer sig också kvar en tid. Dessutom ger de mersmak - beröring är beroendeframkallande.

Utan fysisk närhet kan vi inte återhämta oss, kroppen har inte en chans att lagra näring eller läka skador och sjukdomar.

Vuxna kan överleva utan mänsklig närhet, men knappast leva. Många ensamma och gamla människor går in i ett dvalliknande tillstånd, ligger som paket och förblir onåbara - tills någon rör vid dem.

Oxygenets effekter är som ett kroppens lugn och ro-system, en motsats till det kamp och flykt-system som aktiveras när vi känner oss hotade. Det ser till att kroppen går ned i varv, att vi känner oss trygga och avspända.

Beröringen påverkar bland annat strukturen i vårt centrala nervsystem, så att balansen av olika hormoner och signalsubstanser förändras. För vuxna är förändringarna tillfälliga. Ett barn formas för resten av livet.

För att lugn och ro-systemet ska aktiveras krävs bara lätta strykningar som väcker hudens beröringsreceptorer. För hårda tag aktiverar i stället smärtreceptorer, som sätter i gång kamp och flykt-systemet. Vi blir stressade, med andra ord.

  

 

Om jag är din baby - berör mig.

Jag behöver din beröring på ett sätt du kanske aldrig förstår. Inte bara tvätta mig, byta mina blöjor och mata mig utan vagga mig, pussa mitt ansikte och stryk min kropp. Din lugna ömma beröring ger mig trygghet och kärlek.

 

Om jag är ditt barn - berör mig.

Även när jag kanske är vrång och till och med tar avstånd från dig. Ge inte upp - hitta ett sätt att fylla mina behov. Din godnattkram hjälper mig att sova gott. Din dagliga beröring säger mig hur du verkligen känner.

Om jag är din tonåring - berör mig.

Tro inte - att bara för att jag är nästan vuxen så behöver jag inte känna att du bryr dig om mig. Jag behöver dina ömma händer och kärleksfulla röst. När det stormar i livet är jag fortfarande det lilla barnet.

Om jag är din vän - berör mig.

Inget visar så mycket att du tycker om mig som en varm kram. En helande beröring när jag är nere betyder att jag är älskad. Det försäkrar mig att jag inte är ensam. Din beröring kanske är den enda jag får.

Om jag är din livspartner - berör mig.


Du kanske tror att passionen är tillräcklig men endast dina armar håller rädslan borta. Jag behöver din mjuka, tröstande beröring för att komma ihåg - att jag är älskad som jag är.

Om jag är ditt vuxna barn - berör mig.

Även om jag har en egen familj, behöver jag pappas och mammas armar
när jag är svag. Som förälder själv ser jag på ett nytt sätt, jag förstår att uppskatta er för det ni är.

Om jag är din åldrande förälder - berör mig.


Så som jag berörde dig när du var mycket liten. Håll min hand, sitt tätt intill mig - ge mig styrka, värm min kropp, trött med din närhet, fast min hud är skrynklig vill den gärna bli smekt.

Var inte rädd!

Berör mig!

Författare;

 

okänd. Översatt från engelska av Lena Jelvéus.

 

Berör mig.